Endocrinologie

Dr. Nitoi Luciana, medic specialist

Dr. Condrea Adrian, medic specialist

 

Servicii:
 
  • Consultatie endocrinologie
  • Ecografie tiroidiana.
 
Descriere servicii:
       Endocrinologia reprezinta disciplina care se ocupa cu studiul glandelor endocrine si a  hormonilor produsi de acestea. In esenta, scopul acestei discipline ramâne chiar si in era biologiei  moleculare si a geneticii, studiul formelor de comunicare si semnalizare care controleaza si  coordoneaza functia multor organe si procese.
     Sistemul endocrin elibereaza in circulatie o serie de hormoni, care nu sunt altceva decât niste mesageri chimici, capabili sa transmita informatia la distanta, pe cale umorala pâna la nivelul tesuturilor periferice unde vor interactiona cu receptorii lor specifici. Sistemul in totalitate este subiectul unor mecanisme complexe de reglare care guverneaza sinteza hormonala, eliberarea, transportul si metabolismul hormonilor in interiorul celulelor tinta precum si expresia sau activitatea receptorilor hormonali sau caile de semnalizare intracelulare si nucleare. Acest sistem este perfect integrat cu alte sisteme majore de comunicare intercelulare cum ar fi
sistemul nervos si cel imun.
        Efectele exercitate de acest sistem pot fi in sens larg definite ca fiind
implicate in:
– Cresterea si dezvoltarea organismului,
– Mentinerea homeostaziei,
– Diferentierea sexuala si reproducerea,
–  Reglarea metabolismului si a aportului nutritiv.
        Aceste categorii de actiuni nu se exclud reciproc, multi hormoni au roluri multiple (de exemplu
hormonii tiroidieni influenteaza atât dezvoltarea organismului cât si reglarea metabolismului sau a
homeostaziei), iar multe dintre raspunsurile biologice necesita integrarea mai multor cai hormonale
diferite. Un exemplu clasic pentru aceasta actiune complexa este cel al controlului glicemiei sanguine care implica insulina, un hormon peptidic pancreatic, dar si hormonii de contrareglare: glucagonul, cortizolul, hormonul de crestere sau adrenalina; orice modificare patologica a glicemiei sanguine este determinata de o dereglare in actiunea a minim unuia dintre hormonii enumerati.